Where are you, Christmas?

door harohnny

miracle on 34th street

Lijstjes als ‘De beste Kerstalbums voor aan de feestdis’, daar doen we bij Harohnny dit jaar lekker niet aan mee. Iedereen weet trouwens toch dat de beste muziek om je (vegi-)kalkoen op te kauwen van Smith & Burrows, She & Him en Frank Sinatra is. We gaan ook geen vluchtelingen/zwartepiet/terrorisme/dewereldisnaardekl*ten- litanieën spuien dit jaar. Maar geen schrik, we gaan Kerstmis niet skippen om vervolgens op cruise naar de Caraïben te vertrekken. Onze stapel nieuw ingevoerde Christmas sweaters laat dit niet toe. Harohnny laat Frostie niet in de steek.

Waar we ons dit jaar wel zorgen over maken, is waar de ‘Christmas spirit’ heen is. Winkelstraten zijn gevuld met gewapende milities in plaats van met hordes gezinnen die het uiterste uit hun creditcards aan het halen zijn.  De temperaturen zijn maar nauwelijks onder nul gezakt en er is nog geen spoor van enige yeti’s. Het enige wat we zien is vijandigheid tegenover mensen die hopen hier iets meer vredelievendheid te vinden dan in het land waar ze – zonder daar zelf enige zeggenschap in hebben –opgegroeid zijn. O ja, we zijn wel nog steeds enorm begaan met alle hippe geldinzamelacties. Zolang onze buren en Facebookvrienden maar zien hoeveel rode neuzen we dragen. Zolang we maar worden gefeliciteerd met onze deelname aan de jaarlijkse sponsorloop.

Maar is het werkelijk liefdadigheid te noemen als je bij een vernield bushokje onmiddellijk de schuld zoekt bij ‘die vrende’ en wanneer je naast iemand staat met een hoofddoek argwanend zoekt naar de nooduitgang?  Is dit dan de Christmas spirit waar alle Christmas carols uit de duizenden kerstlijstjes- waar we dit jaar dus niet aan deelnemen – het over hebben?  Wij zijn ervan overtuigd dat dit niet zo is, anders zou dit toch een aanklacht worden aan de hedendaagse maatschappij. Wat dit zeker niet is. Zie dit eerder als een oproep om een poging te wagen die argwaan, frustraties en vooroordelen aan de kant te schuiven voor zingende kerstbomen en knisperende (al dan niet fake) haardvuren. Zoals een bepaald vrouwenblad zou zeggen: hé, het is oké om het goede te zien in alle mensen. Tenzij ze je kerstchocola afpakken, natuurlijk.