Weenie words – by Aïda G

door harohnny

Stereotypische vreugdedansjes vallen vandaag te placeren. Net zoals de jaarlijkse lastminute sprint naar de verkleedwinkel. Ach wat. Tijd om te breken en de zogenaamde hype te wreken. Wat volgt is een resem aan alternatiefjes die op een dag als vandaag zeker te testen vallen. 

Stel… U organiseert een ‘superfabulous-gigarigoureuze-suitup-feestje’. U kent ze wel, die festijnen. Al wat oranje, rood en zwart is slaat de klok, u drinkt vreemd gekleurde vloeistoffen en nu en dan springt iemand uit een verlaten hol om dan overweldigend luid “BOOH!” te scanderen. Heerlijk. Eerlijk? Oh well. Wilt u naar jaarlijkse gewoonte uw avond opnieuw vergooien aan doordeweekse gotiek of tilt u uw feestgeschal graag op een hoger niveau? Booohoooohoooo. 

Waag uzelf en uw compagnie aan een séance-scène. Als in? Rond de tafel zittend (of een virtueel ouija bord) uw vragen laten beantwoorden door toevalsmatige magie. Spiritisme, espiritisme, spiritualisme, whatever. Wij staan niet in voor de correctheid van dit medium, maar het zal u in ieder geval een extra duwtje in de rug geven om over de persoonlijke queeste na te denken. Extra stimulus tot pogen? Mary Todd Lincoln (ja, die van the White House, ja) begaf zich op dezelfde weg naar de onderwereld. Politicologische zekerheid, quoi?

Omdat face-en-face offerfeesten ietwat gedateerd zijn en dezer dagen alles via-via moet verlopen is het niet slecht om de voodoopop er bij te halen. De legende doet de ronde dat dit rekwisiet een dubbele rol bekleedt. Een goddelijk al dan niet (nu nog) levend individu. Branden, doorboren, begraven, bekerven. Leg de link en laat u gaan. Queen of voodoo nowadays? Obviously Marie Laveau.

Schoenmaker blijf bij je leest. Yayoi Kusama, performer van formaat zette ooit werken stukken als  “Kusama’s Self-Obliteration”, “The Grand Orgy to Awaken the Dead at the MOMA,” and “Homosexual Wedding at the Church of Self-obliteration” op scène. Vooral eerst genoemde is een kennelijke hoogtepunt in de horror-trant. Verwerp het dronkenmansgewijze tafeldansen, haal inspiratie bij Kusama en transformeer uw nacht in een arty gebeuren. Schaar uw troep tegader, verleg grenzen en blameer de kunst. (Side note: multidisciplinariteit is een grotesk doch waardig en verrijkend iets. Zoek musici, schilders en fotografen om het geheel bij te kruiden.)