Yes sir, I can boogie – by Bo V

door harohnny

Dirty Dancing, Footloose, Grease, Hairspray,… Dansfilms zijn net als een goeie chicklit: je kan er niet mee stoppen en je hoopt ooit er zelf eens in te zitten.  De moves en lederen vest van John Travolta, daar zeg je toch geen nee tegen?

Jammer genoeg zeggen de meeste uitgaansmogelijkheden de dag van vandaag daar wel nee tegen. Ze zeggen ja tegen de mainstream tunes van Rihanna, David Guetta en – tienmaal helaas – draaien Gangnam Style tot we er zo grijs van worden als de opa van de paus.  Een move die eerder past op een smaakloze Hells Angel- achtige mobilette dan op de door bier doordrenkte toog in een stinkende dancing zie ik John Travolta dan ook niet snel doen. In de eerste plaats omdat hij nooit op een gladde toog zou staan met zijn fancy schoentjes. Ook omdat zijn witte kousjes vuil zouden worden van het bier, en dat is zoiets als heiligenschennis.
Of zie jij Patrick Swayze soms pintenheffende gebaren maken tijdens de geweldige eindscène waarbij hij Jennifer alle hoeken van het podium laat zien?
No one leaves Baby in a corner.  

Om te beginnen moeten we de rock’n- roll terug tot leven wekken. Niet alleen bij de kern van dancable volk, maar ook de massa errond bereiken. Hen doen ontwaken uit hun roes van dance- indoctrinatie en terug laten kennismaken met waar het allemaal begon – nu voel ik me pas een opa. Het is nu ook niet de bedoeling dat we alle muziek die sinds de jaren 90 is geproduced helemaal gaan bannen, het gaat niet per se om de tijd, wel om – het kind moet een naam hebben – de boogie die erin zit. Het is een soort vibe, swing, die het ene nummer heeft en het andere niet. 
Zonder de boogie zijn meer dan een paar flauwe voetschuifeltjes en heupdraaiingen net alsof je vliegen aan het doodmeppen bent en daarbij een zombie naabootst. Zonder de boogie zou Johnny nooit Baby’s hart veroverd hebben. Niet dat iedereen zomaar zou kunnen dansen als Baby, genen zijn ook een belangrijke factor (die ik – snif – niet bezit).

Het moet ook verder gaan dan dat. Weg met die studentikoze pintjes en vodka- redbulls. Hello punch! En op kledingvlak: leren vestjes, corsages, prom dresses, taillebroeken, cocktailjurken, alles wat gemakkelijk zwiert en je niet beklemt in de vrijheid. Hetzelfde met de overal aanwezige plat gestylede kapsels waar absoluut geen haartje mag uitspringen of je moet je een uur opsluiten in de toiletten om er terug iets deftigs van te maken. Laat de boogie in je haar vrij, laat het zwieren, draaien, waaien, krullen,…wat je maar wil, zolang je maar stop zegt tegen de barbie en ken in jezelf.

Nu stop ik met preken en ga nog eens Dirty Dancing kijken. Lots of boogie loves.