Why is the rum gone? – by Bo V

door harohnny

Zo vaak wordt gezegd dat kinderen het kind in jezelf terug naar boven halen. Over de grijze haren die je er van krijgt wordt niks verteld – of toch wel, maar dan word ik selectief doof. Ik moet zeggen, het vriendschapsbandjes- en verkleedgedeelte bevalt me wel, net als de springkastelen en dolfijnenshows. Helaas heb ik het plezier van non-stop blèren om je mammie nooit mogen bevatten. Je ne regrette rien.

Gelukkig staat Sex and the City altijd klaar om me van mijn herwonnen kindsheid af te helpen. ‘Mais c’est comme une saucice’ is zonder twijfel enkele niveaus hoger dan die eeuwige vragen van een zesjarige snotneus waarom hij de gaskraan niet mag openzetten. (Echt niet, juf?)
Het moeilijkste is dus niet je in te leven in hun wereld – gewoon je IQ tijdelijk verminderen – maar een antwoord te weten op al hun vragen. Want die heb je niet altijd, hoe volwassen en intellectueel volgroeid je je ook voelt. Hoe komt het dat we op een bepaald moment stoppen met ons zoveel vragen te stellen zonder het antwoord ooit geweten te hebben? Is het omdat we niet willen toegeven aan onszelf dat we nog zijn blijven stilstaan in het stadium waarbij we ons afvroegen hoe het komt dat een cupcake opzwelt in de oven en zitten we dus in één lange ontkenningsfase? Of hebben we er doorheen de jaren vrede mee genomen dat sommige dingen gebeuren zonder reden?

We weten niet of de wereld ooit zal vergaan, wat er zich achter bepaalde duren bevindt en waarom eiwit in de mixer verandert in iets wat lijkt op slagroom.  
We hoeven het ook allemaal niet te weten, want dan hebben we geen enkele reden meer om ons terug kinds te voelen. Als alle vragen opgelost zijn, gaan we niet meer in het wildeweg met een bal gooien en in onze handen klappen als hij op een ander kind zijn neus terecht komt, giechelend om de rode sappen die eruit gutsen. Dan gaan we ons niet meer verkleden in Spiderman en Mega Mindy, want we weten dat superhelden niet meer zijn dan commerciële verzinsels om verstandelijk lagere wezens het gevoel te geven dat ze niet alleen zijn op deze sterfelijke aardbol.