Lords of the Beer – part II

door harohnny

By Frederik M


Het is woensdagmiddag en ik ga dan maar eens beginnen aan, hoe ze dit hier zeggen, “een goe bierken”. Een geuze van Jackobins die wonderwel (bijna) twee jaar overleefde in het aards vagevuur voor bier: mijn kelder. Een fles die voorbehouden was als prijs voor een weddenschap, maar aangezien vorige week verlies mij onmogelijk werd, zou het zinloos en onmenselijk zijn dit brouwsel  de eenzaamheid van mijn kelder te gebieden. En waarom dan Geuze? Ik zou hier een uitgebreide uiteenzetting kunnen doen over het maken en de geschiedenis van de Geuze, maar er zijn mensen (zoals wikipedia.org) die dit al eerder en duidelijker gedaan hebben. Hetgeen mij zo fascineert is dat de naam Geuze niet voor één bepaalde biersmaak staat, maar een groot smakenpallet beschrijft: van zuur, zoet, bitter tot fruitig en alle nuances hiertussen. Dit is de reden waarom verschillende Geuzes mij kunnen smaken.

Het eerste wat opvalt, is dat het een amberkleurig bier is dat een zachte, zoete geur verspreidt. Men proeft eerst en vooral een vrij zoete smaak met een licht zuur karakter die overgaat in een zuurdere smaak. De nasmaak die daarop volgt is een volle karamellerige nasmaak. Deze magische smaakbeleving was het wachten zwaar de moeite waard.